Co jste možná nevěděli o psech

Když se vás někdo zeptá, zda o svém čtyřnohém příteli víte naprosto vše, dokázali byste bez nějakého lehkého zaváhání ihned odpovědět, že ano? Přesvědčit se o tom můžete v následujícím článku, kde jsme vybrali zajímavosti z psího světa.

Z kolika kostí se skládá psí tělo?

Oproti lidskému tělu má pes o 76 kostí více, dohromady jich je zhruba 282.

Zrak u psů

Svým očím psi příliš nevěří a tak se stále více spoléhají na čich. Jsou barvoslepí a dalekozrací. Na krátkou zdálenost nevidí příliš ostře.

Chuťové buňky u psů

Tak s těmi jsou na tom psi oproti nám bídně. My totiž máme šestkrát více chuťových buněk. U psů se chuťové buňky nacházejí na špičce jazyka, přesto se však raději řídí vůní.

Extrémně vyvinutý čich

Psi se mohou pyšnit extrémně vyvinutým čichovým centrem, které je 100 000krát citlivější než čich lidí.

Pes a slunce

Myslíte si, že se pes nemůže na slunci spálit? Omyl! Nejvíce jsou k tomu náchylní světle zbarvení psi.

Průměrné dožívání psů

Je to pro majitele a děti vždy smutná záležitost, když pes zemře na stáří. Malá plemena se v průměru dožívají 12 až 18 let, velká plemena 7 až 12 let.

I psům se zdají sny

Mysleli jste si, že snění je pohou záležitostí lidí? Další z omylů. Vědci zjistili, že i psům se zdají sny. Mnohdy to můžete pozorovat při jejich spaní, kdy ze spánku hejbou tlapkama nebo občas lehce zaštěknou.

Stejné čumáky u psů nenajdete

Stejně jako otisky prstů u lidí nikdy nemohou mít více totožných "majitelů", u psů se dá říct to samé o čumácích.

S inteligencí je na tom pes stejně jako dvouleté dítě

Z hlediska intelegence lidí se na tom pes může srovnat s dvouletým dítětem. Dokáže pochopit a porozumět zhruba 150 slovům a stejně tak vás dokáže snadno oblafnout a poškádlit.

Pocení na tlapkách

Věděli jste, že se psi potí přes tlapky? Proto jsou hlavně v letních dnech více náchylní na přehřátí, protože nemají více možností, jak se ochladit.

Tepová frekvence u psů

Jakou rychlostí bije psí srdce? U velkého plemene psa je to 60 až 80 úderů za minutu, menší plemeno má 80 až 120 úderů za minutu.

Zdroj foto: foter.com

Autor: Kamil Štajgl | 15.10.2014

Komentáře - Co jste možná nevěděli o psech

Dnes má svátek: Alma, Artur, Jeff. Přejít na psí jména »