ideální granule?

Zdraví, nemoci a správná strava pro pejsky

ideální granule?

Příspěvekod Kristýna » úte 26. bře 2013 13:01:51

Dobrý den, měla jsem granule Belcando Puppy, ale moje civava je nechtěla jíst..., tak jsem si v krmivach požádala o pár vzorku, kde bylo Royal Canin, Hills a ještě ecanuba. Dala jsem ji všechny na talirek a snedla mi jen Canin... chtěla jsem se zeptat, jaký máte na tyto granule názor? děkuji...
Kristýna
 

Re: ideální granule?

Příspěvekod Návštěvník » úte 26. bře 2013 16:47:26

je mlsná
Návštěvník
 

Re: ideální granule?

Příspěvekod sprucek » úte 02. dub 2013 12:46:05

Složení krmiva, které je uvedeno na obalech nemají mnohdy český překlad, jsou špatně srozumitelné, jsou zde uvedené údaje takřka nic neříkající, velikost písma i přes lupu nečitelné a v podstatě to nikdo ani nečte. Kupující je informován v superlativech jako jsou „prémiovky, superprémiovky“ a další nesmysly na které si lidské ucho brzy přivykne.
Čeho si všímat při výběru kvalitních granulí:
1. Podíl živočišné bílkoviny – celková bílkovina deklarovaná na obalu je v rozmezí 22-32% - z toho by mělo být 70 – 90% bílkoviny živočišného původu. Např. v 1kg granulí je 30% bílkovin, což činí 300g bílkovin, z toho 80% živočišné bílkoviny tj. 240g. Pro srovnání: v jednom kilogramu syrového masa je 60% vody, tzn., že zůstane 400g sušiny při obsahu 23-28% bílkovin (zbytek tuk), činí celkový obsah živočišné bílkoviny v 1kg masa 250g. Pozn. toto srovnání je důležité pro představu nákladů na výrobu 1 kg granulované směsi.
2. Kvalita živočišné bílkoviny – nejkvalitnější je čistá svalovina určená pro lidský konzum – koeficient stravitelnosti je až 90%. Označení komerční krmivo znamená, že zdrojem živočišné bílkoviny jsou odpady z masa a kostí (není určeno pro lidský konzum) a koeficient stravitelnosti je od 40-60%.
3. Technologie výroby granulí
- Lyoflizát – vysoce náročná technologie, která je používána na výrobu hypoalergenních krmiv – nedochází k degradaci živin a vitamínů rozpustných v tucích
- Výroba granulí teplou cestou (nejčastější způsob výroby granulí), překročení limitu teploty, která způsobuje degradaci živin a vitamínů (denaturace bílkoviny)
- Výroba tzv. splováním – což je krátkodobé prudké zvýšení teploty, která minimálně degraduje potřebné živiny a vitamíny
- Technologie sušení masa – vysoce ekonomicky náročná výroba a to jak z hlediska vlastní suroviny, tak i technologie zpracování
4. Konzistence a velikost granulí – měli bychom preferovat granule tvrdší a dostatečně velké (je absolutně nesmyslný trend – pro malá plemena malé granule, pro velká plemena velké granule), čím jsou granule menší, tím více je pes hltá a nerozmělňuje, což především u malých plemen, jako je yorkšírský teriér má za následek zvýšenou tvorbu zubního kamene, gingivální aplazii s následný uvolňováním trvalých zubů. Konzistence (hustota) granulí – granule vyrobené správnou technologií se při namočení v misce vody musí potopit. Paradoxem je, že většina granulí (95%) plave na hladině, tzn., že jsou plné vzduchových bublin anebo je v nich vysoký podíl obilovin špatné krmivářské kvality. V těchto granulích dochází k nadměrnému žluknutí tuků (proto musí být dodávána antioxidanty) a taktéž dochází k degradaci vitamínů rozpustných v tucích. Tyto nekvalitní granule se během několika minut celé rozloží a vytvoří kvasný produkt (šum na hladině) s nepříjemným nakyslým zápachem. Naproti tomu kvalitní granule, které v testu dáme do vody, se vyznačují pomalým odrolem povrchu a když po 10minutách vezmeme tuto granuly mezi prsty a pohybem prstů zkusíme tvrdost (konzistenci), zůstává mezi prsty tuhé jádro granulí. Takovéto granule nepůsobí v žaludku psa při rozkladu nárazově, tím nevyvolávají náhlou změnu pH (pH žaludku se zvyšuje pouze přechodně na 2-3), granule nebobtnají a tím nevyvolávají náhlé zvětšení objemu žaludku a hormonálně řízené vyprazdňování chylózní natráveniny není nikterak narušeno (v těchto případech může být častější výskyt volvulu dilatace žaludku a velkých plemen).
5. Deklarace složení granulí na obalech – z hlediska zastoupení jednotlivých komponent by měla být deklarace v pořadí na prvním místě nejvyšší obsah deklarované látky až po nejnižší.
- Maso – kuřecí – kuřecí, hovězí, zvěřina atd., nestačí jen deklarovat maso bez další specifikace (zavádějící údaj čerstvé maso, čímž se myslí maso i s podílem vody, kdy v konečném důsledku při technologii zpracování dochází k maximálnímu úbytku deklarované živočišné bílkoviny)
- Obiloviny – bohužel nejobjemnější komponenta v granulích, pozor na rozpis jednotlivých komponent – jako ječmen, kukuřice, pšenice a jejich formy zpracování, v konečném součtu vytvářejí hlavní podíl v objemu.
- Doplňky – minerály, vitamíny, vláknina
- Procentuální zastoupení jednotlivých živin (komponent) – bílkoviny (N – látky, proteiny) jsou uváděny jako celkové a to množství 22-32%. Z toho by mělo být 70-80% bílkoviny živočišného původu, ale bohužel tento údaj zcela chybí. Živočišná bílkovina obsahuje esenciální aminokyselin, které jsou důležité jako stavební jednotky všech buněk a cukry, tuky ji nemohou v žádném případě nahradit. Pokud bychom chtěli vyjádřit kvalitu živočišné bílkoviny, musela by být deklarována v zastoupení jednotlivých aminokyselin a jejich vzájemném poměru (tj. hudby budoucnosti). Kvalita živočišné bílkoviny je všeobecně posuzována z hlediska stravitelnost, která by měla být až 90%. Bohužel i živočišná bílkovina je zde ze zdrojů živočišných odpadů (šlachy, peří, kůže, kopyta, vnitřnosti apod.) Jejichž stravitelnost se pohybuje od 40-60%. Pro klinické posouzení stravitelnosti je jednoduchým ukazatelem objem a konzistence stolice u psa. Cukry – v současné době z hlediska zastoupení jednotlivých komponent tvoří největší podíl až 50= (i více) a to právě díky vysokému obsahu obilovin – šroty. Granule s vysokým podílem obilovin mají delší pasáž zažívacím aparátem (2-3dny), tzn., Že v tlustém střevě se kumuluje natrávená a nestrávená potrava, dochází k plynatosti a zažívacím potížím (enteritis, kolitis). Přijaté granule s vysokým obsahem cukrů nenavodí správnou tvorbu HCl a aktivaci pepsinogenu v žaludku, nenastane správné nastavení procesů trávení (řízené reflexně a neurohumorálně), následně též dochází k neúměrné zátěži slinivky břišní jako jeden z nejdůležitějších orgánů při metabolickém trávení živin a taktéž následně jaterního systému. Cukry z hlediska potřeby organismu pro pány, jsou sice důležité, ale jsou i postradatelné, poněvadž pohotovostní energetická zásoba může být plně kryta z tuků. Výrobní náklady na 1 kg granulí – s větším podílem rostlinné složky (obiloviny, soja řepné úsušky a jiné), což je 90= všech běžně prodávaných granulí v Čr, jsou 3Kč na Kg. Oproti tomu u granulí s vysokým podílem živ. Bílkoviny 70-80% jsou výrobní náklady na výrobu 1Kg granulí 200Kč. Z toho je jasné, že 1 Kg granulí od 20-60Kč je pouhý obilný šrot, v ceně od 60-100Kč je doplněn o odpady živ. Původu, v ceně od 100-150Kč je směsí obilovin, odpadu živ. Původu a části svaloviny, v ceně od 150-200Kč má nejvyšší podíl odpadu živ. Původu, svalovina a obilovin, v ceně nad 200Kč obsahuje nejvyšší podíl svaloviny a následně odpady živ. Původu. Kdyby granule obsahovaly úsušky masa (čisté svaloviny), výrobní náklady by nemohli klesnout po 250Kč na 1 Kg.
Výhody spojené s krmení granulované potravy
1. Jednoduchá skladovatelnost – není za potřebí lednice, mrazničky, speciální přípravné místnosti apod.
2. Lehká manipulovatelnost – objem granulovaného krmiva v pytlích, jednoduché dávkování pomocí kalibrovaných odměrek
3. Rychlá příprava – žádné vaření, krájení a další kulinářské zpracování
4. Jasná deklarace složení – rozepsané jednotlivé komponenty a procentuální zastoupení živin (i zde jsou nedostatky)
5. Dobrá prodejní dostupnost – supermarkety, zverimexy, chovné stanice, veterináři
6. Cena – ve většině případů cena je ukazatelem kvality, což je často klamavou reklamou pro majitele zvířat
7. Chutnost krmiva – použitím soli a dalších zchutňovadel mohou klamavě budit dojem kvalitního a chutného krmení.
Krmivářská loby perfektně marketinkově zvládá trh a důvěra majitelů zvířat se stala bezmeznou a slepou. V nemalé míře se na propagaci různých značek krmiv pro psy a kočky se podepsala i chovatelská veřejnost, která je většinou finančně zainteresována různými bonusy od prodejců a jejími ústy se jim daří prosazovat své výrobky na trhu. Tito tzv. velcí chovatelé psů a koček mnohdy nemají ani triviální znalosti o výživových potřebách zvířat a jediným hnacím motorem je výhodná cena a různé bonusy, které získávají od výrobců za prodej obilných šrotů. Často tato chovatelská veřejnost rozšiřuje různé nesmyslné mýty ohledně chovu zvířat, které se přenáší dále na laickou veřejnost, která těmto bludům věří více než radě odborníka. Je třeba si uvědomit, že veškerý vědecký výzkum Z hlediska výživy psů a koček je hrazen krmivářskými firmami a z tohoto důvodu jsou takřka veškeré výsledky sledovaných nutričních potřeb ve shodě s průmyslově vyráběnými komerčními krmivy. Mnohamiliardové zisky zpětně dovolují provádět další výzkumy potvrzující nutnost krmení psů a koček pravděpodobně i nekvalitními granulemi. Je zarážející, že se na tomto podvodu podílejí odborníci i z řad veterinárních lékařů. Z pohledu praktického veterinárního lékaře jsou nejčastěji kladené otázky chovatelskou veřejností, právě na problematiku krmení a v neposlední řadě problémy chování zvířat. Bohužel na tyto otázky bývají dosti často protichůdné odpovědi, které nesvědčí o odborné kvalifikaci veterinárních lékařů. Problematika výživy psů a koček je okrajovou problematikou i při výuce na univerzitách veterinárního zaměření. Onemocnění manifestující se z důvodů špatné výživy (kvalitativní i kvantitativní) nejsou dostatečně odhalována a sledována a mnohdy uniká pozornosti možnost primárních příčin vzniku onemocnění právě v důsledku nutriční nedostatečnosti. Dietetické chyby ve výživě se mnohdy neprojeví okamžitými změnami zdravotního stavu, ale jakmile se projeví, tak málo kdo si tyto problémy dává do souvislosti s chybami ve výživě. Obezita zvířat by se dala srovnat s paralelou obézních lidí (v USA), kteří nadměrně konzumují vysokoglycidové potraviny ve fastfoodech. V konečném důsledku není příčinou problému objem přijaté potravy, ale především obsah, tj. jednotlivé zastoupení živin.
sprucek
 

Re: ideální granule?

Příspěvekod Návštěvník » úte 02. dub 2013 14:24:29

sprucek píše:Složení krmiva, které je uvedeno na obalech nemají mnohdy český překlad, jsou špatně srozumitelné, jsou zde uvedené údaje takřka nic neříkající, velikost písma i přes lupu nečitelné a v podstatě to nikdo ani nečte. Kupující je informován v superlativech jako jsou „prémiovky, superprémiovky“ a další nesmysly na které si lidské ucho brzy přivykne.
Čeho si všímat při výběru kvalitních granulí:
1. Podíl živočišné bílkoviny – celková bílkovina deklarovaná na obalu je v rozmezí 22-32% - z toho by mělo být 70 – 90% bílkoviny živočišného původu. Např. v 1kg granulí je 30% bílkovin, což činí 300g bílkovin, z toho 80% živočišné bílkoviny tj. 240g. Pro srovnání: v jednom kilogramu syrového masa je 60% vody, tzn., že zůstane 400g sušiny při obsahu 23-28% bílkovin (zbytek tuk), činí celkový obsah živočišné bílkoviny v 1kg masa 250g. Pozn. toto srovnání je důležité pro představu nákladů na výrobu 1 kg granulované směsi.
2. Kvalita živočišné bílkoviny – nejkvalitnější je čistá svalovina určená pro lidský konzum – koeficient stravitelnosti je až 90%. Označení komerční krmivo znamená, že zdrojem živočišné bílkoviny jsou odpady z masa a kostí (není určeno pro lidský konzum) a koeficient stravitelnosti je od 40-60%.
3. Technologie výroby granulí
- Lyoflizát – vysoce náročná technologie, která je používána na výrobu hypoalergenních krmiv – nedochází k degradaci živin a vitamínů rozpustných v tucích
- Výroba granulí teplou cestou (nejčastější způsob výroby granulí), překročení limitu teploty, která způsobuje degradaci živin a vitamínů (denaturace bílkoviny)
- Výroba tzv. splováním – což je krátkodobé prudké zvýšení teploty, která minimálně degraduje potřebné živiny a vitamíny
- Technologie sušení masa – vysoce ekonomicky náročná výroba a to jak z hlediska vlastní suroviny, tak i technologie zpracování
4. Konzistence a velikost granulí – měli bychom preferovat granule tvrdší a dostatečně velké (je absolutně nesmyslný trend – pro malá plemena malé granule, pro velká plemena velké granule), čím jsou granule menší, tím více je pes hltá a nerozmělňuje, což především u malých plemen, jako je yorkšírský teriér má za následek zvýšenou tvorbu zubního kamene, gingivální aplazii s následný uvolňováním trvalých zubů. Konzistence (hustota) granulí – granule vyrobené správnou technologií se při namočení v misce vody musí potopit. Paradoxem je, že většina granulí (95%) plave na hladině, tzn., že jsou plné vzduchových bublin anebo je v nich vysoký podíl obilovin špatné krmivářské kvality. V těchto granulích dochází k nadměrnému žluknutí tuků (proto musí být dodávána antioxidanty) a taktéž dochází k degradaci vitamínů rozpustných v tucích. Tyto nekvalitní granule se během několika minut celé rozloží a vytvoří kvasný produkt (šum na hladině) s nepříjemným nakyslým zápachem. Naproti tomu kvalitní granule, které v testu dáme do vody, se vyznačují pomalým odrolem povrchu a když po 10minutách vezmeme tuto granuly mezi prsty a pohybem prstů zkusíme tvrdost (konzistenci), zůstává mezi prsty tuhé jádro granulí. Takovéto granule nepůsobí v žaludku psa při rozkladu nárazově, tím nevyvolávají náhlou změnu pH (pH žaludku se zvyšuje pouze přechodně na 2-3), granule nebobtnají a tím nevyvolávají náhlé zvětšení objemu žaludku a hormonálně řízené vyprazdňování chylózní natráveniny není nikterak narušeno (v těchto případech může být častější výskyt volvulu dilatace žaludku a velkých plemen).
5. Deklarace složení granulí na obalech – z hlediska zastoupení jednotlivých komponent by měla být deklarace v pořadí na prvním místě nejvyšší obsah deklarované látky až po nejnižší.
- Maso – kuřecí – kuřecí, hovězí, zvěřina atd., nestačí jen deklarovat maso bez další specifikace (zavádějící údaj čerstvé maso, čímž se myslí maso i s podílem vody, kdy v konečném důsledku při technologii zpracování dochází k maximálnímu úbytku deklarované živočišné bílkoviny)
- Obiloviny – bohužel nejobjemnější komponenta v granulích, pozor na rozpis jednotlivých komponent – jako ječmen, kukuřice, pšenice a jejich formy zpracování, v konečném součtu vytvářejí hlavní podíl v objemu.
- Doplňky – minerály, vitamíny, vláknina
- Procentuální zastoupení jednotlivých živin (komponent) – bílkoviny (N – látky, proteiny) jsou uváděny jako celkové a to množství 22-32%. Z toho by mělo být 70-80% bílkoviny živočišného původu, ale bohužel tento údaj zcela chybí. Živočišná bílkovina obsahuje esenciální aminokyselin, které jsou důležité jako stavební jednotky všech buněk a cukry, tuky ji nemohou v žádném případě nahradit. Pokud bychom chtěli vyjádřit kvalitu živočišné bílkoviny, musela by být deklarována v zastoupení jednotlivých aminokyselin a jejich vzájemném poměru (tj. hudby budoucnosti). Kvalita živočišné bílkoviny je všeobecně posuzována z hlediska stravitelnost, která by měla být až 90%. Bohužel i živočišná bílkovina je zde ze zdrojů živočišných odpadů (šlachy, peří, kůže, kopyta, vnitřnosti apod.) Jejichž stravitelnost se pohybuje od 40-60%. Pro klinické posouzení stravitelnosti je jednoduchým ukazatelem objem a konzistence stolice u psa. Cukry – v současné době z hlediska zastoupení jednotlivých komponent tvoří největší podíl až 50= (i více) a to právě díky vysokému obsahu obilovin – šroty. Granule s vysokým podílem obilovin mají delší pasáž zažívacím aparátem (2-3dny), tzn., Že v tlustém střevě se kumuluje natrávená a nestrávená potrava, dochází k plynatosti a zažívacím potížím (enteritis, kolitis). Přijaté granule s vysokým obsahem cukrů nenavodí správnou tvorbu HCl a aktivaci pepsinogenu v žaludku, nenastane správné nastavení procesů trávení (řízené reflexně a neurohumorálně), následně též dochází k neúměrné zátěži slinivky břišní jako jeden z nejdůležitějších orgánů při metabolickém trávení živin a taktéž následně jaterního systému. Cukry z hlediska potřeby organismu pro pány, jsou sice důležité, ale jsou i postradatelné, poněvadž pohotovostní energetická zásoba může být plně kryta z tuků. Výrobní náklady na 1 kg granulí – s větším podílem rostlinné složky (obiloviny, soja řepné úsušky a jiné), což je 90= všech běžně prodávaných granulí v Čr, jsou 3Kč na Kg. Oproti tomu u granulí s vysokým podílem živ. Bílkoviny 70-80% jsou výrobní náklady na výrobu 1Kg granulí 200Kč. Z toho je jasné, že 1 Kg granulí od 20-60Kč je pouhý obilný šrot, v ceně od 60-100Kč je doplněn o odpady živ. Původu, v ceně od 100-150Kč je směsí obilovin, odpadu živ. Původu a části svaloviny, v ceně od 150-200Kč má nejvyšší podíl odpadu živ. Původu, svalovina a obilovin, v ceně nad 200Kč obsahuje nejvyšší podíl svaloviny a následně odpady živ. Původu. Kdyby granule obsahovaly úsušky masa (čisté svaloviny), výrobní náklady by nemohli klesnout po 250Kč na 1 Kg.
Výhody spojené s krmení granulované potravy
1. Jednoduchá skladovatelnost – není za potřebí lednice, mrazničky, speciální přípravné místnosti apod.
2. Lehká manipulovatelnost – objem granulovaného krmiva v pytlích, jednoduché dávkování pomocí kalibrovaných odměrek
3. Rychlá příprava – žádné vaření, krájení a další kulinářské zpracování
4. Jasná deklarace složení – rozepsané jednotlivé komponenty a procentuální zastoupení živin (i zde jsou nedostatky)
5. Dobrá prodejní dostupnost – supermarkety, zverimexy, chovné stanice, veterináři
6. Cena – ve většině případů cena je ukazatelem kvality, což je často klamavou reklamou pro majitele zvířat
7. Chutnost krmiva – použitím soli a dalších zchutňovadel mohou klamavě budit dojem kvalitního a chutného krmení.
Krmivářská loby perfektně marketinkově zvládá trh a důvěra majitelů zvířat se stala bezmeznou a slepou. V nemalé míře se na propagaci různých značek krmiv pro psy a kočky se podepsala i chovatelská veřejnost, která je většinou finančně zainteresována různými bonusy od prodejců a jejími ústy se jim daří prosazovat své výrobky na trhu. Tito tzv. velcí chovatelé psů a koček mnohdy nemají ani triviální znalosti o výživových potřebách zvířat a jediným hnacím motorem je výhodná cena a různé bonusy, které získávají od výrobců za prodej obilných šrotů. Často tato chovatelská veřejnost rozšiřuje různé nesmyslné mýty ohledně chovu zvířat, které se přenáší dále na laickou veřejnost, která těmto bludům věří více než radě odborníka. Je třeba si uvědomit, že veškerý vědecký výzkum Z hlediska výživy psů a koček je hrazen krmivářskými firmami a z tohoto důvodu jsou takřka veškeré výsledky sledovaných nutričních potřeb ve shodě s průmyslově vyráběnými komerčními krmivy. Mnohamiliardové zisky zpětně dovolují provádět další výzkumy potvrzující nutnost krmení psů a koček pravděpodobně i nekvalitními granulemi. Onemocnění manifestující se z důvodů špatné výživy (kvalitativní i kvantitativní) nejsou dostatečně odhalována a sledována a mnohdy uniká pozornosti možnost primárních příčin vzniku onemocnění právě v důsledku nutriční nedostatečnosti. Dietetické chyby ve výživě se mnohdy neprojeví okamžitými změnami zdravotního stavu, ale jakmile se projeví, tak málo kdo si tyto problémy dává do souvislosti s chybami ve výživě. Obezita zvířat by se dala srovnat s paralelou obézních lidí (v USA), kteří nadměrně konzumují vysokoglycidové potraviny ve fastfoodech. V konečném důsledku není příčinou problému objem přijaté potravy, ale především obsah, tj. jednotlivé zastoupení živin.
Návštěvník
 

Re: ideální granule?

Příspěvekod Jana » sob 20. dub 2013 20:25:04

Dobrý den, příspěvek je zajímavý včetně vyčerpávajícího vysvětlení ohledně ideálních granulí. Pokud mohu, dovolím si upozornit na opravdu nejkvalitnější granule, které jsou na našem trhu k dostání. Jmenují se Fit Crock a bližší údaje (nejen o granulích) je možno získat na webu baron.cz
Po objednání vzorku zmiňovaných granulí můj pejsek (mám již čtvrtého pejska) by nejraději snědl celý vzorek najednou! Nejlépe, když si uděláte sami svůj úsudek, kdy na webu je také poradna pro eventuelní dotazy ap.
Srdečně zdravím.
Jana J.
Jana
 

Re: ideální granule?

Příspěvekod Jarda » pát 14. čer 2013 20:22:32

najít vhodné granule bývá často kumšt. Moc se tím nechlubím, ale my kupujeme marketové granule, které jako jediné žere. Živiny "doháníme" masem, konzervami apod. bohužel si nemůžeme dovolit vyhazovat tisíce korun za superprémiová krmiva, která mu nejedou. Psi jsou často mlsnější než lidi..
Na druhou stranu (budu si trochu odporovat) se řiďte pravidlem, že s miskou plnou žrádla žádný pes ještě hlady neumřel, takže někdy je to jen o tom vytrvat...
Jarda
 


Zpět na Zdraví a výživa

cron