Hot-spot u psů: Komplikace v horkých dnech

Pod anglickým názvem Hot-spot se rozumí akutní zánět kůže. Nejčastěji postihuje dlouhosrstá plemena, ale v podstatě se může tato nemoc objevit u jakéhokoliv psa. Zajímá-li vás, jaké jsou její prvotní příznaky a jak probíhá léčba, čtěte dále.

Teplé letní počasí je zcela ideální pro to, aby se Hot-spot u psů vyskytl. K jeho rozvoji přispívá maličkost - podrážděná kůže. Ta může vzniknout po kousnutí hmyzem, parazitem, po vykoupání se ve vodě plné bakterií nebo poraněním se o trn či osinu. Pes na to reaguje typickým neustálým drbáním, vyjímkou není ani okusování. Rána se pak ještě více prohlubuje, dostane se do ní infekce a vzniká ložisko, které je krvavé až do masa.

Jak léčit Hot-spot

Na začátek je důležité napsat, že tuto nemoc není radno podcenit a čím dřív začnete s léčbou, tím lépe hlavně pro vašeho psa. Včasné neléčení může znamenat rozšíření zánětu na další místa kůže. Následné hojení je pak otázkou týdnů! Podchytíte-li Hot-spot v samém počátku, okolí místa zánětu vystříhejte nebo oholte, omyjte ránu studenou vodou a ošetřujte odvarem z heřmánku nejlépe 3krát denně. V tomto případě je ideální pořídit psovi ochranný límec, aby si ránu nemohl olizovat a okusovat. Nejčastěji postižená místa bývají boky, líce a krk.

Dbejte na prevenci

Abyste se u psa vyhnuli případnému kousnutí nebo bodnutí, používejte přípravky k tomu určené. V chovatelských potřebách vám rádi pomohou s výběrem. Stejné je to i v létě s koupáním. Vyhněte se vodám, kde hrozí sinice. Pokud přeci jen najdete vhodné místo na zchlazení, nenechte, aby se pes zapařil, ale snažte mu vytvořit nějakou aktivitu, při které běhá a na slunci tak rychleji proschne.

Zdroj foto: foter.com

Autor: Kamil Štajgl | 19.8.2015

Komentáře - Hot-spot u psů: Komplikace v horkých dnech

Dnes má svátek: Daisy, Peggy. Přejít na psí jména »