Jak předejít kousnutí psem

Kousnutí od psa by se určitě chtěl každý vyvarovat. Není to příjemné zranění a už vůbec se nedá hovořit o tom, že by to nebolelo. Pokud vlastníte psa od již od štěněte, dá se případnému pokousání předejít výcvikem. Potkáte-li volně pobíhajícího psa někde venku, může to být horší. Jak se vyvarovat kousnutí psem?

Kdy může pes kousnout

Faktorů, kdy pes se cítí ohrožený a zaútočí, je několik. Chybu dělá i člověk, který se k němu přiblíží v tu nejméně vhodnou dobu nebo stylem, kdy psa jednoznačně vyprovokuje k útoku. Pes může kousnout tehdy:

  1. když hlídá své území (zahradu, verandu, místo, kde spí, kde má své hračky, atd.). Pokud něco z toho narušíte, můžete se dočkat nemilého kousnutí
  2. když se cítí ohrožený, nemůže uniknout někam pryč, apod.
  3. když se z ničeho nic lekne
  4. když je někde zraněný a vy mu na dotyčné místo sáhnete nebo mu způsobíte bolest

Jak předejít kousnutí

  1. nenechávejte děti samotné se psy. Ačkoliv pes díte zná a je na něj zvyklý, může ho kousnout v případě, že mu dítě něco provede
  2. nechoďte k psovi, pokud zrovna žere
  3. pozor na hrátky se psem, v zápalu vás může nechtěně kousnout
  4. kolem psa nikdy rychle neběhejte, mohl by se leknout a kousnout vás
  5. neberte psa, který se stará o štěňata

Narazit můžete i na opuštěné nebo toulavé psy. U nich buďte obzvlášť obezřetní. Nevíte, zda jsou očkovaní a navíc ani netušíte, jak se chovají k cizím lidem. Narazíte-li na uvázaného psa, je lepší zavolat policii, která má prostředky k jejich odchytu a následného převozu do útulku. Než policie na místo dorazí, můžete na psa mluvit a uklidňovat ho, ale nedoporučujeme na něj šahat nebo se snažit odvázat. Pes může být vystresovaný a v sebeobraně kousne.

Zdroj foto: pixabay.com

Autor: Kamil Štajgl | 27.10.2015

Komentáře - Jak předejít kousnutí psem

Dnes má svátek: Asman, Jackie, Rusty. Přejít na psí jména »