Není pohlazení jako pohlazení – péče o psí srst

Kdo by neměl rád pohlazení. Prostřednictvím srsti upevňujete nejen vazby se svým čtyřnohým kamarádem, ale dostáváte od něj také speciální „plyšovou terapii“. Je dokázáno, že právě hlazení a mazlení s pejskem, vyrovnává a posiluje psychiku člověka a zároveň podporuje a rozvíjí senzomotorické schopnosti. Abychom si tento požitek mohli se svým mazlíčkem oboustranně vychutnat je třeba také o jeho psí srst správně pečovat.

Před tím než si psa pořídíte, měli byste dobře zvážit, kolik času jste schopni srsti svého chlupatého miláčka věnovat. V případě náročnější péče vždy pamatujte na to, že pes je hravé zvíře a neměl by se tak stát otrokem krásného vzhledu.

Základní typy srsti

  • krátká / hladká srst
  • drátovitá srst
  • kudrnatá srst
  • srst s podsadou
  • hrubá srst
  • zvláštní druh srsti

Psí pokožka je citlivá na šampón – pozor na koupání

Časté koupání psa se nedoporučuje, ale někdy je nezbytné mu nějakou tu koupel dopřát. Klasické koupání s použitím šampónu provádějte maximálně 2krát do roka nebo v nejnutnějších případech. Šampón, byť kvalitní, narušuje správný poměr užitečných a škodlivých bakterií v srsti, čímž dojde k přemnožení těch nežádoucích a může se tak snadno objevit nepříjemná vyrážka, plíseň apod. Po koupání psa důkladně osušte a nezapomínejte ani na vytření uší.

Čistá srst bez koupání

Po každém venčení psa vyčešte od případných venkovních nečistot, které se mu v přírodě zachytili v srsti a psa otřete čistým vlhkým hadrem. Pokud máte pocit, že je pes cítit, použijte hadřík namočený do octové vody (v poměru 1: 3). V zimním období klidně "pročešte" pokožku psa sněhem.

Jak správně česat a čím?

Psí srst češeme hlavně z toho důvodu, aby nedocházelo k zacuchání srsti. Zároveň vyčesáváme již uvolněné chlupy, pokožku také masírujeme a prokrvujeme. Doporučuje se vyčesávat minimálně jednou týdně, u dlouhé a hedvábné srsti to musí být i několikrát za týden. Důležité také je, čím psí srst česat. Na trhu je k dostání řada kartáčů, ale ne každý z nich je vhodný. Majitelky a majitelé psů si velmi pochvalují kartáč s přírodními štětinami. Na závěr můžete psí srst ošetřit vhodnou psí kosmetikou.

Zdroj foto: foter.com

Autor: Kamil Štajgl | 31.10.2014

Komentáře - Není pohlazení jako pohlazení – péče o psí srst

Dnes má svátek: Daisy, Peggy. Přejít na psí jména »