Povinná a nepovinná očkování psa

Kdy, jak a proč očkovat psa? Očkování, ať už povinné nebo nepovinné, je velmi důležité, protože chrání vašeho mazlíčka před léčitelnými i neléčitelnými nemocemi. U těch nepovinných je na každém, zda nechá svého pejska očkovat. Přesto doporučujeme je absolvovat. Přece jen jde o zdraví vašeho psa.

Povinná očkování

V současné době v České republice existuje jen jedno povinné očkování - proti vzteklině. Je povinné pro psy starší 6 měsíců. Další povinností je každoroční revakcinace, bez ohledu na typu vakcíny.

Nepovinná očkování

Mezi nepovinná, ale doporučená očkování patří např. psinka, parvoviróza, infekční hepatitida, parainfluenza a leptospiróza. Také se dá očkovat proti lymské borelióze, tetanu a psincovému kašli. Choroby jako psinka, parvoviróza, infekční hepatitida nebo laptospiróza, jsou velmi závažná onemocnění, a mohou mít smrtelné následky, proto očkování je sice nezbytné, ovšem zákon nechává v tomto případě určitou volnost. Pokud je provedeno očkování proti jakékoliv nemoci poprvé, je nutné ho v intervalu obvykle 3 týdnů zopakovat. Teprve poté je dosaženo plné imunity. Všechna očkování by se měla pravidelně přeočkovávat každý následující rok. Vakcinovat lze pouze zdravá zvířata, a feny by neměly být březí.

Kombinované vakcíny

V dnešní době se většinou používají vakcíny kombinované, takže jednou aplikací je poskytnuta ochrana proti více nemocem. Parvoviróza spolu s psinkou a koronavirózou se očkují současně. Následně, ve věku 12 týdnů se provádí přeočkování výše uvedených onemocnění.

Vedlejší účinky u očkování psa

Po vakcinaci mohou zřídka přijít nepříjemné vedlejší účinky. Od svědění kolem místa vpichu až po svědění po celém těle, kopřivky a otoku, zvýšené teploty, nechutenství nebo apatii. Vedlejší účinky nejsou časté a nebývají ani nebezpečné. Pokud však k některé z reakcí dojde, je na místě kontaktovat veterináře a poradit se s ním o rozsahu problému. Z těchto důvodů se také doporučuje 14 dní po vakcinaci nevystavovat zvíře žádné zvýšené zátěži a udržovat ho doma v teple a klidu.

Zdroj foto: pixabay.com

Autor: Kamil Štajgl | 21.9.2016

Komentáře - Povinná a nepovinná očkování psa

Dnes má svátek: Asman, Jackie, Rusty. Přejít na psí jména »