První pomoc: Uštknutí psa zmijí

Počasí na procházky se psem ideálně nahrává. Pozor však na skalnatá a prosluněná místa, mokřady a rašeniliště. Právě tam byste mohli potkat vyhřívající se zmiji obecnou. Její kousnutí by pro vašeho psa nemuselo dopadnout dobře. Jak se zachovat v případě uštknutí?

Jak může dojít k uštknutí psa?

Pes může na zmiji narazit takřka okamžitě. Pokud jej máte volně, může pobíhat v místech, kde szrovna zmije vyhřívá. Pak už stačí málo k tomu, aby došlo k uštknutí. Pes na zmiji narazit při čichání nebo na ní při běhu prostě šlápne. V ten moment pes zakňučí, vyskočí nebo se lekne. Pokud si toho všimnete, na vás je ho rychle zkontrolovat a zjistit, co se stalo. Patréjte nejčastěji v oblasti končetin a hledejte dvě tečky, označující kousnutí hadem. Někdy se může objevit jen jedna tečka, záleží, jak had v sebeobraně zaútočí.

Reakce po kousnutí hadem

Jaký bude stav psa po kousnutí záleží na mnoha věcech. V místě postižení se může vytvořit hematom, otok, zarudnutí, apod. S tím vším může být spojená i bolestivost. U štěňat a starších psů, ale nejen u nich, může nastat i fáze, kdy je pes malátný, zvrací, má průjem, projevuje se apatičnost a začíná být vážně ohrožený jeho život. Co v takovém případě dělat? Čtěte další odstavec!

První pomoc po kousnutí hadem

V prvé řadě si musíte zachovat chladnou hlavu. Snažte se psa uklidnit, hlaďte ho, mluvte na něj, utěšujte. Máte-li možnost, místo kousnutí chlaďte, aby se zabránilo rychlejšímu překrvení. U psa musíte snížit pohyb na minimum, takže jej vězměte do náruče. Při cestě zpět s ním však něbehejte, aby se jed třesem nepřenesl dál do těla. Zajeďte co nejdříve k veterináři, který psovi poskytne patřičné medikamenty a bude zpravidla 24 hodin sledovat jeho stav.

Zdroj foto: foter.com

Autor: Kamil Štajgl | 17.7.2015

Komentáře - První pomoc: Uštknutí psa zmijí

Dnes má svátek: Asman, Jackie, Rusty. Přejít na psí jména »