Malý münsterlandský ohař

Diskuze o jednotlivých psích plemenech

výchova

Příspěvekod Návštěvník » čtv 18. čer 2009 9:04:05

Dobrý den,
od soboty jsem si z útulku pořídil malého münsterlandského ohaře. Jsou mu asi 2 roky. začali jsme s výcvikem a tuším (vzhledem ke stáří psa), že to bude chtít více trpělivosti :). Nicméně největším "trápením" je venčení psa na vodítku. (zatím si netroufnu ho pustit). Chtěl jsem se zeptat, zda je vhodné použít ohlávky či dokonce "elektronický obojek". (nicméně do toho se mi moc nechce). prosím o případné zkušenosti a názor na tuto "výchovu" (ohlávka či obojek). Děkuji

Návštěvník
 

RE: výchova

Příspěvekod Bára » čtv 02. črc 2009 10:42:57

Dobrý den, určitě to chce trpělivost. Nevím zda bych se rozhodla pro ohlávku či el. obojek. Myslím, že na obojek nebo na volno se naučí, ale bude to asi chvilku trvat. My máme zkušenost s el.ohradníkem. Tomuto plemenu totiž nedělá problém vyskočit z místa do 2 a více metrů a jelikož naše fena byla velice závislá na paničce, tak za ní přeskakovala neustále plot. Při nainstalování el.ohradníku se různě schovávala a bála, ale nyní už zjistila, kam může a kam ne, vesele běhá po zahradě a my můžeme být v klidu, že neuteče. Je to plemeno, které si chce pořád hrát a miluje dost dlouhé procházky a vodu. Ráda všechno nosí. Velké větve, noviny, bačkory atd. Jelikož už máme fenu druhou tak si myslím, že jste vybral dobře a až psa naušíte všechno co chcete tak Vám bude dobrým společníkem. Pěkný den. Bára
Bára
 

RE: výchova

Příspěvekod Návštěvník » pát 03. črc 2009 22:02:20

Tito ohaři jsou dost náročný i když je máte od štěněte. Máme doma psa Malého Münsterlanda a protože je to náruživí lovec a má neuvěřitelný zájem o zvěř pořidili jsme si na něj el. obojek. Ze začátku jsme mu dávali zvuk a pak ránu když utíkal a nechtěl se na píšťalku vrátit ale teď stačí dát zvuk (který vydává přímo obojek) a pes se nám hned vrátí. Pakliže máte psa s útulku nezačinala bych s obojkem dřive než Vám bude pes důvěřovat. Pakliže si získáte jeho důvšru a lásku bude Vám jí oplácet v hojné míře.
Návštěvník
 

RE: výchova

Příspěvekod Kristýna » stř 12. srp 2009 22:32:49

Dobrý den,
já mám také münsterlandského ohaře. Z vlastních zkušeností vím, že jeho výcvik, zvlášť výcvik týkající se přivolání potřebuje spoustu trpělivosti a důslednosti. Doporučuji pečlivě trénovat přivolání, zjistit si o tomto cviku co nejvíce informací. Mně dosti pomohla kniha, která se jmenuje Pes, nejdražší přítel člověka od Tamar Geller. Její přístup ke psům by si zasloužil chvilku zamyšlení. Nepíše jen o přivolání,ale také o nácviku jiných povelů, těch nejdůležitějších. Přivolat münsterlanda je velice náročné, ovšem pokud se postupuje tak jak má, časem se již přivolání velice zlepšuje.Jestliže vás pes ignoruje a odmítá přijít, není to tím,že by o vás neměl zájem,ale příčinou je,že cvik přivolání ještě pořádně nepochopil nebo není dostatečně upevněn. Štvaní zvěře se u takového plemene musí ztlumit již v mladém věku psa.Jestliže se tomu tak nestalo, je jeho vzrušení lovit opravdu velké. Zde pak pomůže zakazovací povel a výborné přivolání.
Co se týče veškěrých obojků, jsem proti nim. Myslím, že se vše dá zvládnout i bez nich, jen by člověk nesměl být tolik líný. Ohař, stejně jako jiný pes potřebuje výcvik.Nejprve poslušnost a poté se můžeme věnovat jinýmu druhu výcviku. Ať už je to stopa či nějký psí sport.Stopu doporučuji. Náš ohař je doslova blázen.Prolítne každou louži,každý bahno,každý rybník a všechny keře a vyžene veškerou zvěř.Při výcviku si na něj ovšem nemůžu vůbec stěžovat. Moc dobře se soustředí a cviky provádí rychle a hlavně vždy s radostí. Je nádhera s ním spolupracovat, je do všeho strašně moc zapálený.
Pokud je pes z útulku, správným nenásilným výcvikem se mezi psovodem a psem vytvoří vztah, který je nutno mít při další práci s ním.
Hodně štěstí přeje Kristýna s Falcem
Kristýna
 

Příspěvekod Iveta » úte 18. srp 2009 10:30:37

MMO máme asi 1/2 roku a musím tedy říct, že tak hodného, poslušného a snadno ovladatelnéh pejska jsme ještě neměli. Můžu jen doporučit.
Iveta
 

12 let

Příspěvekod misak » sob 17. říj 2009 15:55:52

ZU ho mame 12 let a je to ten nejpohodovejsi hafan jakeho znam :)
misak
 

RE:

Příspěvekod lucka » sob 28. lis 2009 13:03:33

Kamarádka by si chtěla pořídit toto plemeno. Chce jej však jen jako kamaráda a tudíž nebude mít lovecké uplatnění, tak jsem se chtěla zeptat někoho, kdo vlastní toto plemeno, jestli by mu to opravdu vadilo nebo jestli se bez toho dokáží obejít. A předem moc děkuji za odpovět
lucka
 

RE: výchova

Příspěvekod Imík » čtv 11. bře 2010 19:58:22

Dobrý den,MMO mám od šťeněte.Jsou mu dva roky a co se týká poslušnosti stále je co zdokonalovat.Nejsem myslivec,ale bydlíme kousek od lesa,tak že jsme vlese každý den za každého počasí.I v lese ho pouštím na volno,na zvěř reaguje,ale nechá se odvolat.Na závěr:Ten kdo koupí,neprohloupí.
Imík
 


Zpět na Psí plemena

cron