útěk za zvěří

Zkušenosti a rady, výcviková centra, tipy

útěk za zvěří

Příspěvekod jarda » sob 29. zář 2012 10:04:21

Dobrý den, mám půlroční fenku švýc. ovčáka. Výcvik je poměrně bez problémů. Je ochotná se učit novým věcem. Jediný problém je útěk za zvěří. Jakmile zahlídne zajíce nebo srnu, zachytí čerstvou stopu je konec. Na přivolání nereaguje.
Přivolání před lidmi nebo při projíždění aut je bezproblémové. Ze začátku jsem ji netrestal. Každý říká, že pokud se pes vrací,tak netrestat. Ale to k ničemu nevede. Takže jsem začal z tresty. Zlepšení zatím žádné. Elektrický obojek beru jako poslední možnost.
jarda
 

Re: útěk za zvěří

Příspěvekod taky Jarda » pát 05. říj 2012 16:24:03

řešili jsme podobný problém a dospěli jsme k té poslední možnosti - tedy elektrickému obojku.
Nejdřív jsme zkoušeli tomu předcházet, ale pokud ho chcete pustit z vodítka, tak se tomu neubráníte. Navíc zajíce schovaného v trávě předem neuvidíte...
El. obojek je sice hodně drsné opatření, ale funguje. Musíte zvážit, zda se vám vyplatí riskovat, že vám psa odbouchne aktivní myslivec, případně zda při hodu za zvířetem neskončí pod koly auta a nebo dát prostě nezvladatelnému psovi elektrickou ránu, která mu nezanechá trvalé fyzické následky. Nám fakticky stačilo dát tu ránu jen 2x a 2x jsme vibrovali a je pokoj. Teď sice vystartuje, ale důrazným křikem se ho podaří přivolat (ale musí se včas). Pokud přiběhne, nezapomeňte pochválit!
taky Jarda
 

Re: útěk za zvěří

Příspěvekod NeJarda » pát 16. lis 2012 0:42:12

Předně pokud si nastuduješ něco o POZITIVNÍM VÝCVIKU S ELEKTRONICKÝM OBOJKEM, nebudeš muset psovi dávat žádnou ránu. A hlavně je nesmysl dávat psovi ránu, jen ho tím znejistíš, rozhodíš a ze strachu přiběhne směrem k Tobě jen náhodou ... také se Ti může rozběhnout jinam, zpanikařit a zaběhnout třeba pod auto. Počti si zde : http://dtsystems.info/index.php/navody-vycvik-psa/76-vycvik-psa-s-elektronickym-obojkem
NeJarda
 

Re: útěk za zvěří

Příspěvekod Návštěvník » ned 25. lis 2012 1:01:30

NeJarda píše:Předně pokud si nastuduješ něco o POZITIVNÍM VÝCVIKU S ELEKTRONICKÝM OBOJKEM, nebudeš muset psovi dávat žádnou ránu. A hlavně je nesmysl dávat psovi ránu, jen ho tím znejistíš, rozhodíš a ze strachu přiběhne směrem k Tobě jen náhodou ... také se Ti může rozběhnout jinam, zpanikařit a zaběhnout třeba pod auto. Počti si zde : http://dtsystems.info/index.php/navody-vycvik-psa/76-vycvik-psa-s-elektronickym-obojkem

No úúúúúúúúúžasné . . .holt kšeft je kšeft.
Chovám psi od mala a zkoušku měli všichni,jen prostě někteří na to mají a do některých to prostě musíš "namlátit",ale abych tu nerozpoutal bouři tak namlátit pozitivně.Nejsem žádný "ras",ale když dostanete psa který na pozitivní nereaguje,tak stejně nastoupí důsledné "šéfování" . . .on to totiž od vás jako od vůdce smečky vyžaduje . . .to je pozitivní a ne ty "moderní" bláboly.Bez urážky . . .
Návštěvník
 

Re: útěk za zvěří

Příspěvekod kdokoliv » ned 02. pro 2012 11:53:48

Návštěvník píše:No úúúúúúúúúžasné . . .holt kšeft je kšeft.
Chovám psi od mala a zkoušku měli všichni,jen prostě někteří na to mají a do některých to prostě musíš "namlátit",ale abych tu nerozpoutal bouři tak namlátit pozitivně.Nejsem žádný "ras",ale když dostanete psa který na pozitivní nereaguje,tak stejně nastoupí důsledné "šéfování" . . .on to totiž od vás jako od vůdce smečky vyžaduje . . .to je pozitivní a ne ty "moderní" bláboly.Bez urážky . . .


"namlátit" je hodně nevhodně použité slovo, byť je v úvozovkách. Jinak ale souhlasím s názorem, že v určitých situacích je i přiměřený fyzický trest pro psa lepší výchovnou metodou než cokoliv jiného. Je to stejné jako u lidí. Důležité je ale trestat hned a to je zrovna u útěku psa dost složité, protože když ho potrestáte až v okamžiku, kdy přiběhne, tak je pozdě. Proto má ten obojek výhodu, že trestáte právě v okamžiku, kdy dělá něco, co nemá.
dost dobře si nedovedu ale představit, že bych ten obojek (nebo nebo i jakékoliv jiné tresty) používal při běžném výcviku poslušnosti. Tam na to musíte s pamlsky a pozitivním přístupem.
kdokoliv
 

Re: útěk za zvěří

Příspěvekod Návštěvník » stř 12. pro 2012 21:46:23

Souhlasím,bytˇto tak neumím napsat,ale i ta vzdálenost nemusí být neřešitelná.
Chápu že pro mnoho "psovodů"je zde "zakopaný pes",ale "jádro pudla"je jinde.
Chachááá,to jsem tomu zase dal....hlavně s humorem a být připraven se nenechat
rozhodit.
Dělám to tak,že při výcviku odstranění nežádoucího chování např.kousání
obuvi apod.(dopadení při činu),dám naštvaným hlasem povel fuj!!!Okamžitě následuje
fyzický trest(vytřepání za kůži na krku a zvednutí ze země(velké plemeno povalit na záda) a oční kontakt,novinama neplácám.
I ten "nejhloupější"pes Vás má totiž přečteného a hloupej je majitel.Dobře...tak nezkušenej,no.
Pes reaguje na tón a gesta.Představ si,že nezvladatelně zdrhá-naštveš se a zařveš
"ke mně"!Špatně!!!
Tón zná,ale ne s tímto povelem.Velím fuj a včas.Lekne se co dělá špatně a jukne na mě(oční kontakt),velím ke mně (zcela jiný tón,že),popř.couvám tleskám apod.
No a pak........LÁSKA.
Jo jasně, je to "sedlácký"přístup,ale nestojí vůbec nic.
Návštěvník
 

Re: útěk za zvěří

Příspěvekod jarda » pon 31. pro 2012 13:59:47

Konečně několik různých názorů. Jen vybrat ten správný. Smutné je, že pokud jsem se zeptal na tento problém lidí, kteří měli se svým psem splněné zkoušky poslušnosti, tak každý jen doporučuje el. obojek. El. obojky tu ale nebyly vždy. Můj názor je, že já jsem pán. Doufám, že to tak vidí i můj pes. Takže já chválím, já dávám povely, já trestám. Pes přece musí vědět, že při neuposlechnutí trestám já a ne něco na krku. Protože neposlechl MĚ a ne nějakou krabičku.
Dělám to teď tak, že pokud se rozeběhne za zvěří, 3x zkusím přivolat. Pokud neposlechne jdu za ní a při setkání následuje trest. Všechny povely, které jí učím, musí provést hned. Proto jí nechválím za to, že přiběhla po 10min. Pes je dost chytrý na to, aby poznal mezi poslechnutím na povel a poslechnutím typu "až se mi bude chtít, tak přijdu".
Začíná se mi tento postup vyplácet víc, než neustálé chválení. Já nejsem žádný ras, psa beru jako člena rodiny.
jarda
 

Re: útěk za zvěří

Příspěvekod ola » stř 02. led 2013 21:29:08

Ano před el. obojkem tu byly tzv. tlučky a nebo myslivci při útěku psa řešili brokem do pozadí občas trefili i oko.
Máte zkreslené představy o fci el. obojku. Moji psi když ho vidí mají radost protože jdou volně pobíhat do lesa. Používám hlavně to pískátko na obojku. El. ránu musím použít tak jednou za půl roku a to ne tu nejvyšší ale spíš připomínkovou. Pokud jste rozumný člověk tak el. obojek používaný při venčení není zlo ale spíš bezpečí pro psa a okolí. A ačkoliv také cvičím psy nikdy bych el. obojek nepoužila při výcviku(a to ani na pouštěčku)
ola
 

Re: útěk za zvěří

Příspěvekod Ruda » pát 15. úno 2013 2:52:17

Mám podobný problém.15 měsíční Něm.ovčák mi utíká nejen za zvěří,ale i za cizímy psy a chce se s nima rvát.Když jsme ale spolu sami,tak na přivolání celkem reaguje a přiběhne si pro pamlsek,nebo i bez pamlsku.Nechci psa trestat bitím a vydusení na stahováku,jak mi radí na cvičáku se mi zdá morbidnější,než nějaká ta menší,upozorňující rána el.obojkem.Ale zase se bojím toho,aby pes nezpanikařil a neutekl někam úplně daleko,jak se tady už někdo zmiňoval.Poradí mi někdo,jaké má zkušenosti a vycukáním a vyškrcením psa na obojku,nebo s elektronickým obojkem??Předem díky za sdělené zkušenosti a názory....
Ruda
 

Re: útěk za zvěří

Příspěvekod jarda » ned 03. bře 2013 14:01:14

Protože jsem tohle téma otevřel, tak ho musím i uzavřít. Po všemožných pokusech o odvolání při pronásledování zvěře jsem musel sklopit uši a přiznat si, že bez el. obojku to asi nezvládnu. Skoro vše, co jsem zde už napsal, musím teď popřít. Funkce el. obojku mi otevřela oči. Teď to bude znít jako z TV shopu, ale mě skutečně pomohl.
Obojek používám jen v případě zvěře. S ostaním jsem měl minimum problémů. Pokud si už někdo opravdu neví rady, tak ho musím doporučit. Na druhou stranu si myslím, že je dobré napřed vyzkoušet i jiné metody, než při prvním problému sáhnout po el. obojku. Možná jsem naší fenku líp poznal a zjistil, že jsem její tvrdohlavost docela podcenil.
jarda
 

Další

Zpět na Výchova a výcvik psa