5 tipů, jak udržet psí srst zdravou a lesklou

Krásná a lesklá srst dokazuje, že je váš pes zdravý a spokojený. Každé plemeno má ale svá specifika. Zatímco u některých dosáhnete zdravé srsti téměř bez práce, u jiných budete muset svého mazlíčka krmit tím nejlepším masem a ještě bude nutné přidat kvalitní doplňky stravy a speciální kosmetiku.

 

1. Základem je kvalitní výživa

Krmivo kupujte pouze u ověřených značek a pečlivě kontrolujte jeho složení. Mělo by obsahovat dostatek masa, které můžete střídat podle chuti vašeho pejska. Na výběr máte hovězí, vepřové, ryby i drůbež. 

Zároveň dbejte na to, aby v krmivu nechyběly ani další složky jako ovoce, zelenina, brambory nebo kvalitní rostlinné oleje. Díky tomu pejskovi nebudou chybět žádné důležité vitamíny a minerály. Obsah obilovin by naopak měl být nízký. 

2. Dopřejte svým mazlíčkům něco navíc 

Olej klidně přidejte do granulí i samostatně. Nejlépe se pro tyto účely osvědčil olej lososový, z rostlinných variant pak lněný, slunečnicový nebo kokosový. Jen vybírejte speciální „psí varianty“ a nepřežeňte to s dávkováním. Příliš velké množství tuku by mohlo způsobit vašemu mazlíčkovi trávicí potíže. 

Velkou část minerálů pak můžete doplnit přípravkem Fytovet, který je přírodního původu a obsahuje přes 60 životně důležitých prvků s vysokou vstřebatelností

Kromě toho je vhodné přidávat do krmiva doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami, například Omegavet. Tyto látky totiž podporují pružnost pokožky, zdravý vzhled srsti i celkovou obranyschopnost. A někteří veterináři doporučují ze stejných důvodů i pivovarské kvasnice. 

Zapomínat ale nesmíme ani na rovnováhu střevní mikroflóry. Jak už asi tušíte, u psů je stejně důležitá jako u lidí a projevuje se i navenek. Dále tedy můžete se svými mazlíčky vyzkoušet i Probiovet, doplněk stravy s obsahem živých bakterií pro úpravu zažívání i celkovou podporu imunity. A určitě stojí za zmínku i to, že zpomaluje šednutí srsti a další viditelné projevy stárnutí.

3. Kartáčování psi milují

Zároveň srst vašeho psa prokoukne i díky vnější péči. Prospívá jí především pravidelné kartáčování, které nejen zbavuje odumřelých chlupů a nečistot, ale také krásně masíruje pokožku. Vašemu mazlíčkovi to bude velice příjemné, a zároveň předejdete šíření psích parazitů. 

A co dělat, když jste právě přišli z venčení a srst je špinavá od bláta? Několik minut počkejte, než bláto zaschne a teprve potom pejska vykartáčujte. Proti zápachu pak skvěle funguje klasický ocet. Stačí ho smíchat s vodou v poměru jedna ku jedné a srst roztokem lehce potřít. Případně můžete využít i rozprašovač.

4. Pomůže i občasné koupání a vhodná kosmetika

Časté mytí není nutné. Právě naopak, většinu pejsků by spíš stresovalo a ani jejich srsti byste tím neprospěli. Ideální frekvence je zhruba jednou až třikrát za rok podle typu srsti. Vždy přitom používejte speciální psí šampony přírodního původu, které jsou obohacené o důležité proteiny a vitamíny, ideálně přizpůsobené barvě srsti. Šampónům a sprchovým gelům určeným pro lidi se vyhněte obloukem.

5. Pozor na nevítané společníky

Pravidelným vyčesáváním a občasnými koupelemi zbavíte pejska i nejrůznějších parazitů. Jde jak o velmi nebezpečná klíšťata, tak o blechy nebo vši, které naše mazlíčky také dokážou pěkně potrápit. Poznáte je podle častého škrábání, bolestivých a zarudlých míst i zašedlé srsti. 

Pokud problém přetrvává, je potřeba použít speciální séra, která s těmito parazity zatočí, pejskům vrátí chuť do života a jejich srsti hedvábný lesk. 

zdroj foto: pexels.com | Jenda Kubeš

Autor: Placená inzerce | 9.10.2023
Dnes má svátek: Amigo, Andy, Kryštof. Přejít na psí jména »