Jak často koupat psa

Věčné téma koupání psů - co je často a co je málo? Přečtěte si, jak často koupat psa a na co při koupání nezapomenout. Dozvíte se i tipy, jak pomoci psům si koupání oblíbit. 

Jak často koupat psa?

Psa byste měli jednou za čas vykoupat, nic se ale nemá přehánět a koupání psa nemusíte provádět tak často. Jak poznáte, kdy koupat psa? 

Obecně se doporučuje psa koupat šamponem maximálně jednou za čtvrt roku. Rozdíl je pak v délce srsti, kdy o dlouhosrsté psy je péče náročnější. U krátkosrstých psů by mělo stačit koupání i pouze dvakrát ročně. 

Na podzim i v zimě se vám možná stane, že se pes častěji vrací domů celý od bahna. Většina špíny jde však umýt pouze vodou bez šamponu, tak myslete na pejskovu pokožku a nepoužívejte šampon příliš často. 

Pokud máte doma psa, který se často ušpiní, typicky menší plemeno s delší srstí (například jorkšírský teriér), obecné zásady na koupání by měly platit i pro něj. I když se názory, jak často koupat jorkšíra, mírně liší, koupat byste ho neměli častěji než jednou měsíčně. 

Někteří majitelé koupají psy před výstavou psů pro hladkou a voňavou srst. Pokud se výstav účastníte často, zvažte, zda je nutné ho koupat před každou výstavou. Je možné použít i suchý šampon pro psa, který také obnoví lesk srsti a odstraní přebytečný maz z kůže. 

Jak často koupat štěně? 

Nově narozená štěňata by se neměla koupat vůbec. Víte, proč se nesmí koupat štěně? V prvních týdnech jejich života se o ně postará fenka, která je sama myje tak, jak je pro ně nejlepší. Po zhruba 7-9 týdnech se štěňata předávají do nových rodin, a pak přichází důležitá otázka, kdy vykoupat štěně. 

Na koupání štěňat byste neměli spěchat. Když je u vás štěně nové, musí si zvyknout na mnoho nových věcí i lidí a koupání by na něj mohlo působit stresově. Zároveň když štěně už nemá mateřské mléko, postupně mu slábne imunita a musí se počkat, až se dokončí ochranné očkování. 

První koupání bychom měli odložit na tuto dobu, až bude pes trochu starší a odolnější. Jakmile tato situace nastane, můžeme štěně koupat podle stejných zásad jako dospělého psa. 

Nejlepší šampon pro psy

Rozhodně byste se měli vyhnout koupání psa lidským šamponem, psí kůže je totiž mnohem citlivější, a to hned z několika důvodů. My máme zhruba 10-15 vrstev kožních buněk, ale pejsci jich mají pouze 3-5. Rovněž pH jejich pokožky je vyšší, lidská pokožka má pH zhruba 5,5-5-6; pokožka psů má pH v rozmezí 6,2-7,4. 

Jaký druh šamponů pro psy vybrat? 

Konkrétní druh šamponu pro psy může každému pejskovi vyhovovat jiný, přečtěte si, které šampony pro pejsky se na co hodí. 

  • Přírodní šampon pro psy - jedná se o klasický šampon pro pejsky, obsahuje přírodní složky a hodí se i pro citlivé či alergické psy. 

  • Suchý šampon pro psy - funguje podobně jako suchý šampon pro lidi, nejedná se však o dlouhodobé používání, hodí se jednorázově použít, absorbuje maz z kůže a srsti a dodá jim lesk. 

  • Bezoplachový šampon pro psy - jedná se o šampon, který není nutné oplachovat, hodí se pro psy, kteří nemají rádi vodu a ulehčíte si tím tak proces ve vaně. 

  • Hypoalergenní šampon pro psy - hodí se pro pejsky, kteří mají problémy s alergickými reakcemi či vyrážkami, šampon nedráždí kůži psa a pomáhá i proti svědění a loupání kůže. 

Jak naučit psa koupat? 

  • Pokud váš pes nemá rád vodu nebo nemá rád manipulaci při koupání, vyzkoušejte následující tipy, jak mu koupání usnadnit: 
  • Koupání se psem. Pokud se bojí vody, můžete si do vany vlézt s ním, aby získal větší pocit bezpečí. 

  • Z koupání zábava. Udělejte mu z koupání zábavnou událost, pořiďte hračky do vody a cokoli, co psa zabaví, aby bral koupání více jako zábavu. 

  • Koupání v teple. Můžete počkat na letní dny, kdy pejskovi bude teplo a bude za vodu vděčný. Vodu ale i tak nepouštějte ledovou, jen o něco chladnější, než je pes samotný. Jedná se o dobrý způsob, jak ochladit psa a pomůžete mu si koupání oblíbit. 

Jak koupat psa? 

Když už víte, jak často štěně i dospělého psa koupat, znáte tipy, jak pejskovi pomoci, aby se nebál vody, pojďme si ještě říct, jak psa koupat. 

  1. Před samotným koupáním psa vyčesejte a vykartáčujte

  2. Dobré je mít vanu pro psa nebo přidat alespoň do vaší vany protiskluzovou podložku, hodí se především pro pejsky, kteří nemají rádi vodu nebo koupání. Vhodné je ji použít při koupání štěnat.  

  3. Teplotu vody volte podle teploty psa, za běžnou teplotu u psů se považuje 37-39,3 °C. 

  4. Použijte nádobu na postupné polévání psa, aby to pro něj nebyl takový šok. Začnete poléváním těla, hlavu umyjte nakonec. 

  5. Při mytí dávejte pozor na hlavu psa, vyhýbejte se oblasti očí a zejména uší. Oči ještě pejsek většinou instinktivně zavře, ale opatrnost na uši už je čistě na vás. Pokud by vám do jeho uší natekla voda, musíte je po mytí psa vyčistit. 

  6. Vmasírujte šampon do pokožky psa a stejným postupem šampon omyjte. 

Po koupání nezapomeňte srst psa důkladně vysušit.  

zdroj foto: pexels.com

Autor: Placená inzerce | 3.8.2023
Dnes má svátek: Amigo, Andy, Kryštof. Přejít na psí jména »