Bojujeme proti zápachu!

Mnoho psů sdílí s majitelem společnou domácnost a jsou spolu ve velmi úzkém kontaktu. Proto mají páníčci víc příležitostí si všimnout, že s dechem jejich čtyřnohého spolubydlícího není něco v pořádku. Se zápachem z tlamy psa se potýká řada majitelů a často si myslí, že je to normální. Holt je to zvíře, a těm z pusy smrdí.

Zápach z tlamy zvířete ale normální není a může signalizovat celou řadu onemocnění. Proto tuto skutečnost nepodceňujte a navštivte veterináře, aby vyloučil vnitřní onemocnění – např. cukrovku nebo onemocnění ledvin. Lékař také zkontroluje a ošetří chrup zvířete. Právě špatný stav chrupu bývá často původcem zápachu.

A jak vlastně zápach vzniká?

Na zubech se usazují bakterie, zbytky potravy a chemické látky ze slin. Z těchto složek se na zubu vytváří zubní plak. Pokud se ústní dutina nečistí, vrstva zubního plaku se zvětšuje a přidávají se další druhy bakterií. Místo jejich působení se stále zvětšuje a bakterie zasahují až pod dásně. V okolí zubu vznikají záněty a dásně jsou zarudlé. Postupem času se dásně od zubu odchlipují, až vzniknou tzv. choboty - kapsy v dásni, do kterých se mohou usazovat zbytky potravy. Produkty metabolismu bakterií společně se zbytky potravy vytváří ten nepříjemný zápach!

 

Stav dutiny ústní u zvířat bývá často podceňovaným nebo přehlíženým problémem. Ale složení i struktura potravy se za posledních 100 let výrazně změnila. Psi si již neloví potravu a neohlodávají kosti, jako to dělali jejich divocí předci. Z tohoto důvodu u nich nefunguje samočistící schopnost chrupu v dostatečné míře a je potřeba se psům o zuby starat. Tím, že psovi odstraníme zubní plak, odstraníme živnou půdu bakteriím – původcům zápachu a problémů v ústní dutině.

 

Nejlepší je předcházet vzniku zubního plaku a usazování kamene čištěním zubů. Další možností je dávat psům žvýkací tyčinky, které zabraňují ukládání zubního plaku a kamene a pomohou mechanicky odstranit zubní plak ze zubů. Pozor ale na složení těchto tyčinek. Při nákupu je vždy vhodné, podívat se z čeho jsou tyčinky složené a zda obsahují aktivní látky. Pokud jsou v tyčinkách přidány ještě látky na zklidnění dásní, máte napůl vyhráno.

 

A co dělat, jestliže už je na zubech viditelná vrstva zubního plaku a kamene? V tomto případě je nejvhodnější navštívit veterináře a nechat psovi zoubky vyčistit ultrazvukem. Potom se začněte o zuby starat včas a předejdete tak vytvoření nové vrstvy plaku a kamene a oddálíte další ošetření.

Autor: Placená inzerce | 26.4.2017
Dnes má svátek: Ben, Lobo. Přejít na psí jména »