Jak ušetřit na nákupu krmiva pro pejska?

Mezi nejčastější dilema majitelů psů bezpochyby patří otázka krmení jejich čtyřnohého miláčka. Jako u všeho i v tomto odvětví dnes nabízejí výrobci nepřeberné množství druhů a nemusí být jednoduché se v nich orientovat. Jednotlivé druhy se liší nejen specifiky jako jsou nutriční hodnota, kvalita, chuť nebo složení, ale v neposlední řadě také cenou.

 

 

 

V základu si můžeme krmivo pro psy rozdělit na tyto druhy:

  • granule (suchá strava)

  • konzervy (vlhká strava)

  • BARF (Bone And RAW Food)

  • vařená domácí strava

Granule

V současné době patří mezi nejpopulárnější a zejména také ekonomicky nejvýhodnější právě granule. Pokud však chcete vašemu pejskovi dopřát aspoň určitou kvalitativní úroveň, je vhodné podívat se především na složení kupovaných granulí. Široký výběr mnoha druhů dnes nabízí množství e-shopů s krmivem a dalšími potřebami pro chovatele, jako je třeba SUPER ZOO. Slevy a slevové kupóny pro tento obchod vám navíc pomohou výrazně ušetřit oproti standardním nabídkám, a vy si tak budete moci dopřát třeba vyšší kvalitu při zachování příznivé ceny.

Existuje hned několik kvalitativních druhů psích granulí. Ty nejlevnější, tzv. ekonomické řady, často obsahují podřadné suroviny jako je masokostní moučka, nadměrné množství obilovin a konzervanty či umělé přísady. Naopak granule nejvyšší kvality jsou dnes špičkovým krmivem a máte-li pejska s citlivějším zažíváním nebo mu prostě chcete koupit to nejlepší, zde nesáhnete vedle. To nejdražší na trhu ale kupovat určitě nemusíte, už produkty pohybující se kolem zlatého středu nabídnou potravinářskou kvalitu a lepší suroviny s dostatečným podílem masa. Jednotlivá označení kvalitativních řad granulí pak jsou (seřazeno od nejnižší po nejvyšší kvalitu):

  • ekonomické - méně kvalitní suroviny, mnoho konzervantů a obilovin

  • prémiové - základní kvalita vhodná pro zdravé psy bez speciálních nároků

  • superprémiové - potravinářská kvalita, vysoký podíl masa

  • holistické - špičková kvalita, vysoký podíl bílkovin, bez nekvalitních obilovin

Konzervy

Suchá strava sice může nabídnout vyšší kvalitu, avšak z pohledu chuti u psů zvítězí konzervy. Počítejte však s tím, že spotřeba konzerv je určitě vyšší, než je tomu v případě granulí, a to z jednoduchého důvodu - obsahují velké množství vody. Tento fakt pochopitelně ovlivňuje do jaké míry konzerva pejska zasytí. Také zde však můžete výrazně ušetřit při nákupu, uplatníte-li například v obchodě Zoohit slevové kupóny. Pokud preferujete právě konzervy oproti granulím, určitě svému pejskovi neublížíte, ale i zde platí prostudovat si složení výrobku. Mezi nesporné výhody konzervované stravy patří stejně jako u granulí především snadné skladování.

BARF (Bone And RAW Food)

Že vám tato zkratka nic neříká? Nepochybně jde o jeden z momentálních trendů a je jen na vás, zda na jeho vlnu naskočíte. Zkratka v překladu vystihuje stravu obsahující kosti a syrové (přírodní, neupravené) suroviny. Podstata této stravy má vycházet z toho, co by měl pes dostupné ve volné přírodě. Jedná se v podstatě o napodobení potravy divoce žijících vlků.

Do našich končin tento trend proniká jen pomalu. Není to tak jednoduché jako s granulemi nebo konzervami, kde vysypete obsah balení do misky, a pokud jste zakoupili kvalitní produkt, měl by poskytnout ve vyváženém poměru všechny živiny, které váš pes potřebuje. Chcete-li však tuto metodu vyzkoušet, díky internetu najdete množství receptů, které vám v začátcích vše usnadní.

Vařená domácí strava

Posledním druhem krmiva, který v tomto zmíníme je ten, o kterém toho vlastně ani nemusíme mnoho psát. Českému chovateli je důvěrně známý a o to bližší, že v dřívějších dobách nějaká instantní strava pro psy ze sáčku nebo z konzervy jednoduše nebyla dostupná. Každý si musel vystačit s tím, co měl doma za suroviny, a co z toho dokázal připravit. Vařit doma vašemu miláčkovi je v dnešní uspěchané době ale poněkud časově nehospodárné a ne každý si to z důvodu pracovního vytížení může dovolit. Pokud už však toužíte věnovat svůj čas a uplatnit vlastní kulinářskou kreativitu, pamatujte hlavně na to, že pes není člověk, a proto pejskovi nikdy nevaříme se solí a kořením.

zdroj foto: pixabay.com

Autor: Placená inzerce | 1.2.2019
Dnes má svátek: Ben, Lobo. Přejít na psí jména »