Pitný režim u psa

Dbát na pitný režim mají nejen lidé, ale měli bychom v tomto ohledu dohlížet i na naše psy. Jenže i nadměrné pití může něco nepříjemného značit. Lze to u psa rozpoznat?

Zkušený pejskař by měl poznat, že se psem něco není v pořádku. Ovšem nesmí to být v důsledku toho, že již několik dní nemá v misce vodu. Ano, i to se stává a v tom případě nejsou vyjímkou problémy s organismem. Pes prostě musí mít nejlépe denně čistou vodu. Důležité je podávání vody hlavně nedospělému psovi. V případě nějakých trávících problémů můžete psovi do misky nalít neslazený čaj. Vyhněte se tomu, aby pes pil z kaluží a jiných stojatých vod, kde je voda spíše zkvašená a hrozí infekce, která v tom horším případě může vést až ke smrti psa.

Příznaky určitého onemocnění

U psů je to v podstatě stejné jako u lidí. Není-li vám dobře, nemáte na nic chuť a s bídou do sebe nasoukáte sklenku vody. Pokud pes jen leží u misky s vodou a není schopen se napít, může to značit parvovirózu, což je nakažlivé virové onemocnění, kterému předchází zvracení a krvavý průjem. V tomto případě je nutností návštěva veterináře. To samé byste měli udělat tehdy, pokud je pes apatický, zvrací a má nechutenství. Může se jednat o leptospirózu, vysoce nakažlivé onemocnění, jenž vzniká stykem sekretu dutiny nosní, močí nebo slinami od infikovaných zvířat. I na barvě moči poznáte, zda má poes dostatečný přísun tekutin, či nikoliv. Pokud bude moč tmavá, pes má nedostatek vody, je-li v moči krev, zřejmě má pes nemocné ledviny. Naopak, časté pití a močení může značit příznaky cukrovky.

Obecně se udává, že pes by měl v průměru vypít 35 až 50 ml vody na 1 kg živé váhy.

Zdroj foto: pixabay.com

Autor: Kamil Štajgl | 23.10.2015

Komentáře - Pitný režim u psa

Dnes má svátek: Ben, Lobo. Přejít na psí jména »