Jak by měla vypadat bouda pro psa

Určitě se shodneme na tom, že pes, který si může dopřávat pohybu i čerstvého vzduchu na zahradě, si tam zaslouží také vlastní bydlení. I bouda pro psa má svá specifika a musí být správně udělaná, aby byl váš pejsek spokojený a mohl vás spolehlivě hlídat.

Psí bouda by měla být vyměřena tak aby si v ní pes mohl pohodlně stoupnout, lehnout si, ale také se otočit. Pokud budete vytvářet boudu pro psa mladšího než jeden rok, pamatujte na to, že ještě vyroste. Prostor tak akorát je velmi důležitý. Bouda pro psa by zároveň neměla být moc veliká, aby si v ní pejsek dobře udržoval teplo.

Obecně platí, že:

  • malá plemena o velikosti do 35 cm v kohoutku potřebují boudu o velikosti 60 x 90 x 72 cm
  • střední plemena o velikosti do 60 cm v kohoutku potřebují rozměry boudy 80 x 105 x 95 cm
  • velká plemena o velikosti nad 60 cm v koutku potřebují boudu největší 110 x 170 x 120 cm

Z čeho psí bydlení postavit

Dřevo je jako materiál pro psí boudu ideální. Má dobré izolační vlastnosti a je zaručeně zdravotně nezávadné pro případ, že by se boudu pes rozhodl ochutnávat. Jako venkovní izolace jsou nejlépe využitelná smrková a borová prkna nebo OSB desky. Do vnitřku psí boudy používejte materiály, které zabraňují vlhkosti. Na podlahu se hodí palubky nebo OSB desky. Jako pojítko pro jednotlivé desky použijeme šroubky a kovové vinily. Na střechu lze použít šindele. Pokud se chcete na boudičce vyžít i výtvarně použijte ekologicky nezávadné barvy. Místo, kde bude stát, by mělo být ve stínu a závětří. Dobré je udělat víko psí boudy otvíratelné, abyste mohli případně vnitřek boudy vyčistit nebo lépe zaizolovat.

Rozdělený prostor zabraňuje průvanu

Abychom zajistili, že pejsek bude v suchu a zároveň v teple, vstup do boudy opatříme prahem a prostor boudy rozdělíme na předsíň a pelíšek. Umožněte svému psovi dostatečně prostorný vstup do boudy, stejně jako průchod do obou částí boudy. Ujistěte se, že jsou všechny hrany zahlazeny, aby se pes nezranil.

Zateplení psí boudy

K zateplení používáme klasický polystyren o tloušťce kolem 5 cm a zateplíme ji ze všech stran, čím zajistíme odstup od vlhkosti vespod. Polystyren nepohlcuje vodu a tak chrání boudu před vlhkostí a možným rizikem hniloby. Aby si pes zateplení nepoškodil, pokryjte ji ještě jednou vrstvou dřeva nebo OSB materiálu. Aby bylo psovi v zimě v boudě příjemně, vystelte mu vnitřní prostor senem.

Kotec pro psa

Kromě klasické psí boudy můžete svému psímu kamarádovi dopřát i kotec pro psy. Výhodou je, že pokud nechcete nebo nemůžete mít na zahradě volně puštěného psa, kotec umožňuje, aby se mohl trošku proběhnout, projít a protáhnout si nohy. Kotec má většinou rozměry 4m x 2m x 2m, záleží na velikosti plemene, a staví se se třemi plnými stranami a přední stranu tvoří mříže s otvíratelnou částí. Jako materiál je nejlepší použít dřevo na stěny a nerezovou ocel na mříže. Podlahu můžete udělat dřevěnou nebo betonovou. Střecha je kvůli odvodu vody mírně zešikmená a na její pokrytí je vhodné použít např. pozinkovaný plech. Na zateplení se používá plystyren.

Nezapomínejte ani na údržbu kotců a psích boud. Na trhu existují přípravky, které odstraní nepříjemný zápach, zabraňují jejímu vzniku a vyčistí i silně zamaštěná místa.

Zdroj foto: foter.com

Autor:  | 31.8.2014

Komentáře - Jak by měla vypadat bouda pro psa

Dnes má svátek: Angie, Aram, Charlie. Přejít na psí jména »