Jak vybavit psa na jízdu v autě?

Pokud vlastníte čtyřnohého miláčka a cestujete autem, jistě vás bude zajímat jak nejlépe svého psího společníka zajistit při cestách autem. V dnešní době už existuje spousta nástrojů a pomůcek, které změní jízdu se psem v autě z nepředvídatelného dobrodružství v bezpečný přesun.

Není asi třeba dodávat, že před každou cestou je dobré mít sjednané havarijní pojištění. Kalkulačka havarijního pojištění je vhodným způsobem, jak si ho výhodně zajistit. Kromě toho existuje i pojištění mazlíčků, které se vztahuje samozřejmě i na psy.

Pokud se chystáte na delší cestu, je už celkem základním standardem zajistit psa doplňkovou výbavou. Jedná se například o cestovní misky, cestovní boxy na jídlo, cestovní vaky na krmiva atd. Prvotním principem každé bezpečné jízdy autem je však mít psa vychovaného alespoň k základním povelům. I při nejlepším výcviku se však přesto může stát, že je pes za jízdy neposedný a velmi aktivní, což narušuje klid a bezpečí jízdy.

Zároveň nesmíte zapomínat na to, že ze zákona máte povinnost zajistit bezpečí osob, které při vaší cestě přepravujete a předejít případným úrazům a nehodám. Při plánování cesty byste měli promyslet kolik bezpečnostních prvků a doplňků potřebujete v závislosti na délce a náročnosti cesty.

Základní výbava

V případě pravidelných cest se psem v autě je nutná alespoň minimální výbava jako je cestovní přepravka, ochranný potah na sedadla (v případě novějšího vozu) a bezpečnostní nástroje na psa. Důležité je připomenout, že nejde o žádné nadstandardní vybavení, ale základní prvky, které mohou v případě kolize ochránit život váš i vašeho mazlíčka a zabránit znehodnocení vašeho vozu.

A co tedy patří do základní výbavy, pokud častěji cestujete se psem?

- Postroj do auta - bezpečnostní s autopásem
- Bezpečnostní pás do auta pro psa
- Ochranné potahy do auta (do kufru, resp. na přední nebo zadní sedadla)
- Ochranné bariéry do auta

U postrojů lze vybírat z celkem široké nabídky kompletních cestovních postrojů, speciálně určených pro cestu autem. Na výběr jsou ty s vodítkem a nebo bez něj. Část z těchto postrojů při testování dokonce prochází cash testy, které zaručují jejich bezpečnost prokázanou certifikáty. Na nich se dočtete, do jaké váhy výrobce zaručuje ochranu vašeho psa i ostatních v autě při nárazu. Tyto postroje bývají zpravidla dražší, ale zároveň vám zaručí bezpečnou jízdu. Levnější jsou pak univerzální postroje, které lze využít i na běžné procházky.

Další možností je pořízení bezpečnostního autopásu pro psa, který lze uchytit k postroji a pásu v autě, přičemž na výběr je více druhů.

Pes v kufru

Pokud jste zvyklí vozit psa v kufru, není na škodu prostor ochránit potahem. Ten by měl být nepromokavý, kvalitně provedený a odolný vůči psí srsti. Totéž samozřejmě platí i pro potahy do přední části vozu.

Doplňková výbava

Co se týká doplňkové výbavy k cestování se psem, jde například o přepravku pro psa, cestovní box, tašku na cestování se psem nebo misku na vodu. Na to poslední byste neměli zapomínat, protože pes se může snadno dehydratovat, zvlášť v horkých letních dnech.

Na výběr jsou misky plátěné, silikonové, pevné a nebo i designové. Při výběru misek je dobré promyslet otvor pro snadné napití, stabilitu misky nebo její skladnost.Krmivo lze pak přepravovat v originálním balení a nebo ve speciálních přepravních boxech a taškách.

Pokud se chystáte na dovolenou cestovat se psem, zjistěte si, co budete potřebovat v konkrétní destinaci. Klíčové je bezpečnostní vybavení (postroj, náhubek), pohodlí při cestě zvířete i vaše a v neposlední řadě myslete i na to, kde bude po příjezdu váš čtyřnohý mazlíček spát. Důležité je také zajištění misek na vodu a krmivo.

Autor: Ondřej Hudec

Autor: Placená inzerce | 16.9.2021


Dnes má svátek: Ben, Lobo. Přejít na psí jména »