Jak vybrat pohodlný pelíšek pro psa

Dobrá matrace je základem dobrého spánku a váš pes to má stejné. Vytvořit v bytě útulné a pohodlné místo pro chlupatého kamaráda se vám vrátí opakovaně. Nyní si řekneme, proč je to důležité a proč by se výběr pelíšku neměl podceňovat.

Pohodlí a pocit bezpečí

Pokud máte domácího čtyřnohého kamaráda, tak je dobré mu v bytě vytvořit místo, kde se bude cítit pohodlně a bezpečně. Dobře zvolený pelíšek pro psa takovým místem je. Psí pelech není jen místo pro lenošení a spánek, ale pro menší plemena je to i místo, kam se mohou uchýlit při pocitu nebezpečí.

Důležitý není jen výběr pelechu, ale také jeho umístění. Ve dne chce být váš chlupatý kamarád součástí rodiny a uprostřed všeho dění a v noci zase na místě, kde je klid a není průvan.

Zdravotní důvody

Dobře vyrobený pelech pro psy je z kvalitních materiálů. Pokud je pes mladší, tak dobře zvolený pelíšek bude minimalizovat zdravotní problémy do budoucna. Pokud pes leží neizolovaný od chladné podlahy, tak rychle ztrácí tělesné teplo a brzy mu prochladnou končetiny a klouby. Takové stavy se načítají a v pozdějším věku se mohou projevit onemocněním kloubů a zhoršeným pohybem.

Pohodlí pro majitele

Velkou výhodou dnešní doby jsou moderní materiály a výrobci, kteří myslí nejen na pohodlí psího kamaráda, ale také na pohodlí majitele. Psí pelíšky je dobré vybírat i s ohledem na praktickou údržbu. Dnes je možné koupit cenově dostupný, ale provedením luxusní pelíšek z kvalitní koženky, který jednoduše setřete vlhkým hadrem. Jiná varianta je, pokud máte letní terasu nebo zahrádku a pelíšek chcete používat doma i na zahradě. Mokrý hrající si pes v blízkosti záhonů může být vlhký a blátivý problém. Výrobci ale naštěstí nabízejí i pelechy pro psy s vodoodpudivým povrchem, který vám usnadní údržbu. Snímatelné a pratelné povlaky, jsou řešením proti špíně i zápachu.

Jakou vybrat velikost?

Tady je hodně důležité řešit velikost psa, jeho návyky i stáří. Univerzální návod neexistuje a mimo praktických doporučení je potřeba se zamyslet i nad chováním a zvyky vašeho čtyřnohého kamaráda.

Pelíšek pro štěňata

Pro nejmenší štěňata jsou nejvhodnější pelíšky s plyšem nebo podobným materiálem uvnitř a vysokým okrajem, kde se mohou štěňata ukrýt a pohodlně zachumlat. Pokud jsou už štěňata větší, zvídavá a plná energie pro hry, je vhodné vybírat osvědčenou kvalitu. Jak tvarem, tak materiálem i provedením. Třeba pelíšek Trixie.

Pelech pro velkého psa

Pokud máte doma velké psí plemeno nebo je pes menší, ale máte odpozorováno, že spí natažený, je dobré vybírat psí pelech bez vysokých okrajů nebo minimálně takový, který má alespoň jeden okraj nízký. Vysoký okraj nebude takovému psovi příliš pohodlný a může se stát, že místo pelíšku bude hledat lepší místo k odpočinku jinde.

Pelíšek pro staršího psa

Starší pes častěji odpočívá a pohodlný pelíšek je základem. Výplně z polyesterových vláken nebo podobných materiálů zajistí jak tepelnou izolaci od podlahy, tak výplň pod klouby, aby tvrdá podlaha netlačila. Důležité je myslet také na snadnou údržbu. Bude se hodit vyjímatelný polštář a pratelný povlak nejlépe s protiskluzovou úpravou, aby pelíšek neujížděl po podlaze.

Nebojte se vybírat

Vybrat si kvalitní pelíšek, který splní všechny požadavky na pohodlí psa a snadnou údržbu pro majitele, je snazší než by se mohlo zdát. Kvalitní materiály, různá provedení i osvědčené značky stejně jako samostatné polštáře a deky pro psy, košíky a kukaně pro psy a spoustu dalších chovatelských potřeb naleznete v e-shopu Zooroyal.cz.

 

zdroj foto: zooroyal.cz

Autor: Placená inzerce | 8.2.2023



Dnes má svátek: Ben, Lobo. Přejít na psí jména »