Jak vybrat vhodný obojek pro vašeho psa?

Přibyl vám v domácnosti nový člen rodiny nebo jste došli k závěru, že si váš dlouholetý psí společník zaslouží nový obojek? Nejste si ale jistí, jak zvolit vhodnou velikost nebo jaký materiál obojku bude pro vašeho psa ideální? Zkuste se při výběru řídit našimi radami a zaručujeme vám, že pořídit vhodný obojek pro psa zvládnete levou zadní.

Hlavní funkce obojku

Obojek slouží primárně k připnutí vodítka a kontrole psa během procházek. Máte tak přehled o tom, kde se váš pes pohybuje, a v případě potřeby si ho snadno přivoláte k sobě. Obojek pro psa také plní identifikační funkci, jelikož na něj jednoduše zavěsíte například psí známku, známku o vakcinaci proti vzteklině nebo adresář s vaší adresou a telefonním číslem pro případ, že by se pes zaběhnul.

Speciální obojky

S rostoucí oblibou psích mazlíčků se navíc začaly objevovat obojky, které plní i další neméně podstatné úlohy. Dnes tak seženete obojek, který psa spolehlivě ochrání před klíšťaty, nebo obojek se zabudovaným čipem, který vpustí psa do domu. Nemálo majitelů si také pořizuje obojky jednoduše proto, že jejich psům sluší. Pojďme se ale podívat na to, jak postupovat při výběru základního druhu obojku.

Materiál určuje životnost obojku

Nylonové textilní obojky se vyjímají na každému psovi, navíc jsou k dostání v nejrůznějších barevných provedeních a jsou lehké, což ocení především majitelé malých plemen a štěňat.
Čím vás ale rozhodně neoslní, je jejich životnost. Textilní materiál se velice rychle opotřebovává, což platí i o sponě, která zřídkakdy bývá kovová. Pokud sháníte obojek, který bude vašemu psovi sloužit dlouhá léta, dejte přednost pevným a odolným materiálům, jako je kov a přírodní kůže.

Kovový obojek, který je zpravidla k dostání v podobě řetízku, vyhovuje především větším a krátkosrstým plemenům, u kterých nehrozí, že by se jim srst do řetízku zamotala, a není u nich problémem vyšší hmotnost obojku. Pokud vaše volba padne na kvalitní kožený obojek, pak máte vystaráno na několik psích generací dopředu. Zub času se na kůži projevuje pouze minimálně – jediné, co byste od ní měli držet dál, je voda.

Vezměte k ruce krejčovský metr

Ideální obojek pro psa je takový, o jehož existenci váš pes prakticky neví. Proto by ho v žádném případě neměl škrtit, ani být příliš volný, pak by se z něj pes mohl jednoduše vykroutit. Na první pohled je téměř nemožné odhadnout správnou délku obojku, proto si před jeho nákupem vezměte k ruce krejčovský metr, kterým změříte obvod krku vašeho mazlíčka. Metr příliš neutahujte, měl by se vám pod něj pohodlně vejít jeden až dva prsty. K naměřené délce u malých plemen ještě připočítejte 3 cm, u středních a velkých plemen alespoň 5 až ⁠7 cm. Získáte tak ideální délku obojku, která by vašemu psovi měla padnout jako ulitá.

Berte ohled na velikost psa

Nejen délka, ale i šířka obojku rozhoduje o tom, jak příjemně se bude vašemu psovi nosit. A stejně jako jste délku obojku museli přizpůsobit velikosti vašeho mazlíčka, je nutné ji zohlednit i v případě jeho šířky. Malým plemenům budou vyhovovat užší obojky o šířce 1 až 2 cm. U středních a velkých plemen volte širší obojky (minimálně 3 cm) z pevného materiálu, které se jim nebudou zařezávat do krku.
Širokou nabídku obojků pro psy naleznete přehledně na jednom místě díky Heurece. Jednoduše si tak srovnáte parametry a ceny obojků, které vás na první pohled zajmou, a i díky hodnocení a recenzím ověřených uživatelů si nakonec vyberete ten pravý obojek pro vašeho psího společníka.



 

Autor: Placená inzerce | 22.7.2020
Dnes má svátek: Ben, Lobo. Přejít na psí jména »