Převážení pejsků v autě, na co pamatovat?

Pes může být také nejlepším společníkem člověka při cestování autem. Musíte si vy i on na to brzy zvyknout a pořídit si příslušenství, které vám umožní se psem bezpečně a pohodlně cestovat.

Ne každý pes cestování autem miluje

Existují psi, kteří, když vidí otevřené auto, radostně vrtí ocasem a dělají vše pro to, aby do něj co nejdříve nastoupili a vyrazili se svými majiteli na jízdu, ale také takoví, kteří se do vozu stěží dají vtáhnout a pro něž je cesta trápením stejně jako pro spolucestující. Může nepatřičně štěkat, skákat či se dostat pod sedadlo řidiče. Nejen pokud přepravujete psa je vhodné mít pro jistotu sjednané havarijní pojištění. Srovnání havarijního pojištění vám umožní ušetřit.

Odkud takové rozdíly pocházejí? Jak se to obvykle stává u problémů s chováním psa, nejčastěji za to mohou lidé. Pes může být skvělým a nenápadným společníkem na cestách, ale ne všechna zvířata mají „vrozený talent“ - většina domácích mazlíčků si prostě musí postupně zvykat na jízdu autem a to co nejdříve.

Nejdůležitější je, aby se pes dobře seznámil s vozem. Pokud pes zná auto hlavně z nepříjemných výletů k veterináři, neočekávejte, že bude ochotný do něj nastoupit, když ho chcete vzít autem na procházku nebo na dovolenou. Nemůžete počítat s tím, že pes, který cestuje autem jednou nebo dvakrát ročně, se v něm bude cítit pohodlně, bude se v něm moci správně chovat, nebo dokonce ovládat fyziologické reflexy.

Přeprava stresovaného zvířete je pro něj nejen nebezpečná a únavná, ale také pro vás bude extrémně zatěžující. Ve stresu psi ztrácejí více srsti než obvykle, nervózně okusují náhodné předměty, mohou mít průjem a nekontrolovatelně močit. Na cestování vozem je vhodné psa připravovat již od štěněte. Čím častěji s námi pes cestuje, tím lépe to vydrží - pokud mu samozřejmě poskytneme vhodné podmínky a zajistíme, aby cesta nebyla spojena s něčím nepříjemným.

Zajistěte psovi vhodné podmínky

Psi jsou velmi citliví na vysoké teploty, přehřátí se pro ně může stát osudným, nepřijatelné je ponechání psa v horkém autě i na krátkou dobu. Psi mají také velmi citlivý sluch - pokud rádi posloucháte hlasitou hudbu v autě, měli byste se při cestování se psem zdržet používání plného výkonu zařízení.

Jednou z nejčastějších chyb je přenášení psa volně v kabině vozu nebo pod nohama cestujících. Je to extrémně nebezpečné a to nejen pro zvíře. Stačí když dojde k prudkému brzdění nebo malému nárazu a nezajištěný pes může proletět kabinou vozu a zranit sebe i ostatní cestující. Pokud se zvíře začne nudit a hledá si místo v autě, může například posunout řadicí páku, dostat se pod nohy řidiče, například znemožnit sešlápnutí brzdového pedálu nebo jednoduše odvrátit pozornost řidiče a což může vést k tragédii. I když je pes extrémně zdvořilý a rozumný, při cestování v autě zanechává hodně srsti, sliny na čalounění a jiné těžko odstranitelné stopy. Tomu se však lze opravdu snadno vyhnout.

Užitečné příslušenství

Přepravní klec:

Nejbezpečnějším a nejpohodlnějším způsobem přepravy vašeho psa v autě je umístění do přepravní klece. K dispozici jsou různé typy klecí - od skládacích textilních klecí, přes plastové transportéry, až po kovové klece, přenosné nebo trvale namontované v kufru. Klec musí být správně zvolena pro velikost psa a vozu. Nesmí být příliš těsná nebo příliš volnáý, musí být vzdušná a snadno udržovatelná.

Sedadla pro psy:
U malých psů jsou přijatelným řešením sedačky pro domácí mazlíčky podobné dětským sedačkám. Stejně jako v případě „lidských“ sedadel - chrání pouze tehdy, pokud je v nich cestující správně připevněn.

zdroj foto: pixabay.com

Autor: Placená inzerce | 23.3.2021
Dnes má svátek: Ben, Lobo. Přejít na psí jména »